Otilia Geavlete
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Dacă ai simțit uneori dureri în piept, însoțite eventual și de dificultăți respiratorii, poate că te-ai întrebat dacă plămânii dor sau nu. Multe persoane spun că au dureri de plămâni, dar, în realitate, durerile la nivelul cutiei toracice nu sunt dureri pulmonare, deși pot avea legătură cu afecțiuni respiratorii. Plămânii au foarte puțini receptori pentru durere, așa că răspunsul cel mai probabil la întrebarea dacă plămânii dor este ”Nu, dar durerea resimțită la nivelul pieptului poate avea legătură cu plămânii”. Pe de altă parte, durerea toracică poate fi rezultatul altor probleme din această regiune a corpului, dintre care unele sunt foarte grave. În articolul de față, specialiștii răspund întrebării dacă plămânii dor sau nu și care pot fi cauzele presiunii și durerii resimțite la nivelul cutiei toracice.
Plămânii dor sau nu? Cauzele durerilor în piept
Termenul „durere pulmonară” nu este o denumire corectă, deoarece nu există receptori pentru durere în plămâni, iar cei din torace (cavitatea toracică) oferă creierului doar informații vagi despre localizarea exactă a durerii. Ceea pare a fi durere pulmonară poate fi legat de astm, de inflamarea pleurei sau de ceva care nu are legătură cu plămânii, cum ar fi inflamarea unor articulații, leziuni musculare sau, mai grav, dureri de natură cardiacă.
„Cele mai frecvente afecțiuni însoțite de durere, care aduc pacientul în unitățile de asistență medicală primară sunt de cauză neuro-musculo-scheletică, gastrointestinală, sau asociate tulburărilor emoționale și psihice . Mai mult, sumarizând date din trei studii (SUA – 399 de pacienți, Germania – 1.200 de pacienți, Suedia – 672 de pacienți) cu pacienții care s-au prezentat în cabinetele generaliștilor pentru dureri toracice și care au fost urmăriți o anumită perioadă, 30–50% din aceștia au avut durere de origine musculo-scheletică, 10–20% gastrointestinală, 10% angină stabilă, 5–10% afecțiuni respiratorii, 2–4% ischemie miocardică acută (inclusiv infarct miocardic) și sub 1% embolie pulmonară”, arată dr. Florin Mihălțan în cadrul unui articol de pe viata-medicala.ro
Deci, în cazul în care te întrebi dacă plămânii dor, răspunsul este nu, dar acest lucru nu înseamnă că durerea pe care o resimți în piept nu are legătură cu plămânii.
Există multe cauze posibile care îți pot da senzația că plămânii dor. În realitate, doar o parte dintre afecțiunile care provoacă durere la nivelul cutiei toracice sunt de natură pulmonară. Iată principalele motive care pot determina disconfort în zona toracică.
Probleme pulmonare
O serie de afecțiuni pulmonare pot determina senzații dureroase la nivelul pieptului, precum și alte, precum și senzația de presiune sau strângere în piept.
Astmul bronșic și Boala Pulmonară Obstructivă Cronică
Ambele sunt boli respiratorii care pot fi asociate cu presiune și durere la nivelul pieptului, din cauza inflamației, în special în timpul episoadelor acute.
Un atac de astm include, în plus, o tuse care se agravează noaptea, dificultăți de respirație și wheezing. Respirația șuierătoare poate apărea și la persoanele cu BPOC, împreună cu dificultăți de respirație, tuse cronică și producția de spută (mucus).
Infecțiile respiratorii
Infecțiile tractului respirator și ale plămânilor, de la bronșită la pneumonie sau abces pulmonar pot provoca dureri în zona plămânilor. De obicei sunt însoțite de febră și tuse profundă. Pneumonia apare adesea brusc, provocând febră, frisoane, tuse și puroi acumulat în tractul respirator.
Embolia pulmonară
Embolia pulmonară este o afecțiune care pune viața în pericol, apărând atunci când un cheag de sânge de la nivelul picioarelor (numit tromboză venoasă profundă) se rupe și ajunge la plămâni. Durerea specifică emboliei pulmonare este uneori foarte greu de distins de durerea din alte cauze, deși, în general, este ascuțită și agravată la respirație.
Alte simptome care pot semnala o embolie pulmonară includ tuse, dificultăți de respirație, ritm cardiac rapid și sensibilitate la gambe, căldură și umflare.
Pleurezia sau pleurita
Pleurita se referă la o inflamație a țesuturilor care căptușesc plămânii (pleura). Durerea cauzată de pleurita crește la respirația profundă și este mai degrabă ascuțită decât surdă sau difuză.
Există mai multe afecțiuni care declanșează pleurezia, printre care infecțiile virale sau bacteriene, embolia pulmonară, pneumotoraxul, dar și bolile autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă, precum și infecțiile bacteriene sau virale ale plămânilor.
Durerea de tip pleuritic este printre cele mai severe dureri asociate cu plămânii, dar nu plămânii dor, ci pleura inflamată.
”Durerea de tip pleuritic este în mod tipic latero-toracică, modificată de poziţie şi exacerbată de tuse, strănut, râs, mișcări ale trunchiului şi inspir profund. Durerea toracică pleuritică apare brusc, la inspir şi expir, şi poate fi intensă, ascuţită (caracter tăios), lancinantă (ca o înjunghiere, ca o lovitură de pumnal) sau cu caracter de arsură. Durerea pleuritică poate fi severă și persistentă. Durerea scade în intensitate (diminuă) pe măsură ce se acumulează lichid. Este calmată de decubitul lateral (poziţia culcat pe o parte) pe partea afectată şi de flexia toracelui către partea afectată. Durerile toracice surde, tenace, care se intensifică în evoluţie, rebele la antialgice uzuale sunt sugestive pentru pleureziile metastatice. Se asociază frecvent cu tuse și alte simptome ale bolii de bază.”, arată dr. Ciubotariu Bogdan pe site-ul romedic.ro
În unele cazuri poate apărea Revărsatul Lichidian Pleural, care poate determina dureri suplimentare în zona plămânilor.
”Revărsatul lichidian pleural (RLP), în special cel exsudativ, apare atunci când sunt perturbați factorii locali care influențează formarea și absorbția de lichid pleural, fiind în 80% din cazuri secundară tuberculozei, infecțiilor virale, neoplaziilor și pneumoniei . Durerea din sindromul RLP este de obicei localizată în dreptul zonei de inflamație și poate fi constantă. Adesea precedă instalarea RLP: în faza inițială a pleureziei serofibrinoase, durerea poate fi atât de intensă încât împiedică pacientul să doarmă pe partea bolnavă și se ameliorează când pacientul împiedică mișcarea toracelui ținându-se sau chiar apăsându-se cu mâna. Durerea se diminuează în intensitate pe măsură ce lichidul se acumulează în cavitatea pleurală”, spune dr. Mihălțan.
Pneumotoraxul
Un pneumotorax poate provoca durere, de obicei o durere bruscă și ascuțită în piept, împreună cu dificultăți de respirație. În plus, poate fi însoțit de de anumite sunete specifice la nivelul pieptului.
Un pneumotorax poate apărea din diferite motive. Se poate întâmpla de la sine sau ca urmare a unei boli pulmonare subiacente, cum ar fi BPOC.
Cancerul pulmonar
Cancerele, inclusiv cancerul pulmonar și mezoteliomul (cancer care implică mucoasa plămânilor) pot provoca durere, la fel ca tumorile pulmonare benigne, cum ar fi un hamartomul. Tumorile pulmonare provoacă adesea durere pe aceeași parte cu cancerul și pot fi asociate cu alte simptome, cum ar fi tusea cu sânge (hemoptizie) și pierderea în greutate.
Este puțin probabil ca atunci când simți că plămânii dor să fie vorba de cancer pulmonar, dar este important să cunoști riscurile asociate acestei boli grave. Fumatul curent sau antecedentele de fumat reprezintă cea mai frecventă cauză a cancerului pulmonar.
Simptomele cancerului pulmonar pot include:
- tuse cronica, ce se agravează în timp
- tuse cu sânge (hemoptizie) sau flegmă de culoarea ruginii
- durere în piept care se agravează la tuse sau atunci când respiri profund
- răguşeală
- pierdere în greutate
- pierderea poftei de mâncare
- dificultăți de respirație
- respiraţie şuierătoare
- oboseală
- slăbiciune
- infecții pulmonare persistente
Dintre cauzele non-pulmonare care pot provoca dureri la nivelul pieptului pot fi menționate:
Afecțiuni ale musculaturii toracice
Persoanele care suferă de dureri musculare în zona pieptului pot avea senzația că plămânii dor.
Costocondrita
Costocondrita este un sindrom de durere toracică musculară care implică adesea inflamație în regiunile în care coastele se unesc cu sternul. Persoanele care au această afecțiune raportează de obicei înțepături, sau durere ascuțită în partea din față a pieptului, care se amplifică la apăsare.
Fibromialgie
Fibromialgia este un sindrom de sensibilitate centrală care provoacă dureri musculo-scheletice larg răspândite, în ciuda lipsei de leziuni sau inflamații vizibile ale mușchilor sau articulațiilor. Unii oameni cu fibromialgie prezintă o sensibilitate crescută în zona peretelui toracic (puncte sensibile), care poate fi confundată cu durerea pulmonară.
Condiții autoimune
Câteva afecțiuni autoimune pot provoca durere ce este percepută în zona pulmonară. De exemplu, unele persoane cu poliartrită reumatoidă dezvoltă inflamația articulației sternoclaviculare (articulația care leagă clavicula de stern), ce provoacă durere profundă în zona din față a pieptului.
De asemenea, spondilita anchilozantă determină inflamația diferitelor articulații provocând dureri în partea mijlocie și superioară a spatelui și la nivelul cutiei toracice, iar acest lucru poate fi perceput, în mod eronat, ca fiind legat de o problemă pulmonară.
În toate aceste cazuri, nu plămânii dor ci diverse zone inflamate ale aparatului respirator, precum și mușchi, articulații, diferite zone lezate.
Afecțiuni cardiace
Durerea în zona pieptului sau a plămânilor ridică întotdeauna îngrijorarea cu privire la o afecțiune subiacentă legată de inimă, în special angina (durere în piept cauzată de boala coronariană) sau un atac de cord, în care fluxul de sânge către o parte a inimii este blocat.
Pe lângă presiunea, greutatea sau senzația de strângere în centrul sau partea stângă a pieptului (care se agravează la efort), alte simptome potențiale ale unui atac de cord includ:
- Durere la mișcare în zona gâtului, maxilarului sau umărului
- Probleme de respirație
- Transpiraţie
- Greață și vărsături
- Amețeli și/sau leșin
- Palpitații
- Slăbiciune
Alte afectiuni pot da, de asemenea, senzația că plămânii dor:
Disecția aortică
Aorta furnizează sânge bogat în oxigen țesuturilor și este cea mai mare arteră din corp. Disecția aortică provoacă dureri puternice în piept și spate și senzația că se rupe ceva în interiorul corpului. Este o urgență medicală și necesită repararea chirurgicală imediată.
Pericardita
Pericardita se referă la inflamația sacului care înconjoară inima. Poate provoca dureri ascuțite sau sub formă de junghi în piept, care se agravează la inspirație sau la tuse. Durerea este atenuată atunci când persoana se apleacă înainte.
Boala coronariană
Aceasta rezultă duintr-un blocaj în vasele de sânge ale inimii, care reduce fluxul de sânge și oxigen către mușchiul cardiac. Acest lucru poate provoca durere cunoscută sub numele de angină. Este un simptom al bolii cardiace, dar, de obicei, nu provoacă leziuni permanente ale inimii. Este, totuși, un semn că există riscul unui atac de cord în viitor. Durerea în piept se poate extinde la braț, umăr, maxilar sau spate. Se poate simți ca o senzație de presiune sau de strângere. Angina pectorală poate fi declanșată de exerciții fizice, emoții puternice, efort și este ameliorată prin odihnă.
Infarct miocardic (atac de cord)
Reducerea fluxului de sânge la nivelul inimii provoacă moartea celulelor musculare cardiace. Deși este similar cu durerea toracică din angina, un atac de cord produce, de obicei, o durere mai severă, însoțită de presiune puternică, de obicei în centrul sau partea stângă a pieptului, durere care nu este ameliorată prin odihnă. Transpirația, greața, scurtarea respirației sau slăbiciunea severă pot însoți durerea.
Miocardita
Pe lângă durerea în piept, această inflamație a mușchiului inimii poate provoca febră, oboseală, bătăi rapide ale inimii și probleme de respirație. Deși nu există blocaj, simptomele miocarditei pot să semene cu cele ale unui atac de cord.
Probleme esofagiene
Esofagul este tubul care transportă alimente și lichide de la gură la stomac. Uneori, condițiile care afectează esofagul pot provoca dureri care pot fi percepute ca dureri pulmonare.
Refluxul gastroesofagian
Refluxul acid, sau boala de reflux gastroesofagian este o cauză recunoscută a durerii care poate fi resimțită în regiunea plămânilor și a inimii, adesea în spatele sternului. Durerea este arzătoare și apare cel mai frecvent după masă. Regurgitarea acidului cu unele alimente nedigerate este, de asemenea, comună în cazul refluxului gastroesofagian.
Esofagita
Inflamarea esofagului poate produce o durere ce tinde să fie simțită în spatele sternului și este asociată cu dificultăți la înghițire. Esofagita poate apărea ca urmare a administrării anumitor medicamente, a radioterapiei sau a infecției cu o ciupercă sau virus. Alergiile alimentare și acumularea de eozinofile pot provoca, de asemenea, inflamația esofagului (esofagită eozinofilă).
Alte cauze ale durerii toracice
Uneori, durerea asociată unor boli ale organelor digestive, cum ar fi vezica biliară sau pancreasul, se poate răspândi în piept. Chiar și durerile provocate de probleme ale coloanei vertebrale, cum ar fi hernia de disc se pot resimți și în partea din față a toracelui.
Unele tulburări de natură psihologică, precum atacurile de panică pot provoca dureri în piept din cauza hiperventilației, la fel ca și zona zoster (herpes zoster) apărută pe piept sau pe spate – o afecțiune a pielii care provoacă o erupție cutanată însoțită de durere sub formă de arsură sau înțepături.
Ce faci când ai senzația că plămânii dor
Așa cum am văzut, atunci când ai senzația că plămânii dor, cauzele pot fi, în realitate, mult mai diverse. Motivele prezentate mai sus nu acoperă toată lista de posibilități în ceea ce privește durerea toracică. Tocmai de aceea este necesară o consultație medicală, chiar și atunci când ai identificat cauzele durerii din piept.
Pentru a identifica problema care determină durerea din zona plămânilor, medicul realizează inițial o anamneză detaliată istoric și un examen fizic.
Medicul poate pune o serie de întrebări legate de problema pe care o resimți precum:
- De cât timp ai dureri pulmonare?
- Durerea este constantă sau vine și pleacă?
- Durerea este ascuțită sau are un caracter vag?
- Durerea este localizată într-un singur loc sau o simți difuz în piept?
- Durerea se agravează când respiri adânc?
- Ai tușit sau ai avut febră?
- Ai vreo durere în zona picioarelor?
- Ai avut o pierdere în greutate inexplicabilă?
- Ai vreo afecțiune medicală diagnosticată, de exemplu boli de inimă sau plămâni, afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă?
- Ai antecedente familiale de probleme cardiace sau pulmonare?
- Ai antecedente de fumat?
Examinarea fizică
Examinarea fizică poate cuprinde evaluarea respirației, observarea unor semne îngrijorătoare, precum cianoza buzelor sau unghiilor, auscultație pulmonară și cardiacă, examinarea spatelui, peretelui toracic și coloanei vertebrale, pentru a vedea dacă există deformări.
Medicul poate efectua, de asemenea, un examen abdominal sau un examen articular dacă bănuiește că durerea ar putea fi cauzată de o problemă gastrointestinală sau reumatologică.
Pentru completarea diagnosticului, medicul poate recomanda mai multe teste și analize de laborator, precum:
- radiografie toracică pentru a căuta semne de infecție
- electrocardiogramă (ECG) pentru a exclude posibilitatea unui atac de cord
- teste de sânge pentru a exclude un atac de cord și pentru a căuta dovezi de inflamație sau afecțiuni autoimune
- spirometria, un test al funcției pulmonare care este cheia pentru diagnosticarea astmului și BPOC
- test de stres pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor de inimă
În unele cazuri, testele imagistice pot fi utilizate în combinație cu cele de mai sus. Cel mai frecvent este utilizată ecocardiograma pentru a evalua valvele inimii, pentru a căuta lichid în jurul inimii sau pentru a detecta leziunile cardiace.
Cum este lesne de înțeles, tratamentul pe care îl vei primi depinde de diagnostic. De exemplu, dacă o radiografie toracică dezvăluie pneumonia ca fiind cauza durerii din zona pulmonară, medicul va recomanda antibiotice, odihnă și lichide.Pot fi prescrise, de asemenea, medicamente pentru tuse care conține codeină sau un antiinflamator nesteroidian (AINS). Pentru cazurile severe de pneumonie ar putea fi necesară spitalizarea și oxigenoterapia.
Dacă angina pectorală este sursa din spatele durerii tale, cardiologul poate prescrie un medicament, cum ar fi un nitrat sau un beta-blocant, pentru a relaxa vasele de sânge și pentru a reduce volumul de muncă al inimii. În funcție de cauze, este posibil ca tratamentul să includă cu un medicament pentru scăderea colesterolului numit statină și un medicament cu efect anticoagulant.
Având în vedere marea varietate a cauzelor posibile atunci când ai senzațica că plămânii dor, este esențial să soliciți o evaluare medicală și un tratament specializat.
Surse:
https://www.viata-medicala.ro/dosar/durerea-in-pneumologie-14358
https://affidea.ro/stiri/durerea-toracic-cauze-i-metode-de-diagnostic/
https://www.romedic.ro/durere-de-plamani-ce-trebuie-sa-stii-0P39197
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/durerea-toracica
https://www.webmd.com/pain-management/guide/whats-causing-my-chest-pain
https://www.healthline.com/health/left-lung-pain
https://www.verywellhealth.com/lung-pain-symptoms-causes-and-diagnosis-2249389