Plămânii – funcția si structura lor - Optim Sano (2024)

Cea mai importantă funcție a plămânilor este aceea de a prelua oxigenul din mediul înconjurător și de a-l transfera în sânge. Testele funcțiilor pulmonare pot arăta cât de bine își îndeplinesc plămânii această sarcină.

Plămânii sunt organele principale ale sistemului respirator, care ajută la aprovizionarea continuă a organismului cu oxigen. Plămânii efectuează mai mult de 6 milioane de respirații pe an și afectează fiecare aspect al corpului și al sănătății noastre.

Acest articol analizează forma și funcția plămânilor, bolile care îi afectează și cum să menținem plămânii sănătoși.

Stiati ca?

  1. Plămânii stâng și drept au dimensiuni diferite
  2. Plămânii joacă un rol în multiple funcții, inclusiv în reglarea acidității organismului
  3. Fumatul este cea mai mare cauză a afecțiunilor de la nivelul plămânilor
  4. Măsurile preventive și măsurile legate de stilul de viață pot ajuta la menținerea sănătății plămânilor

Funcțiile plămânilor

Rolul principal al plămânilor este de a aduce aerul din atmosferă și de a trece oxigenul în sânge, prin care acesta circulă către restul corpului. Organele au nevoie de ajutor din partea structurilor înconjurătoare din corp pentru a respira corect. Pentru a putea respira, folosim :

  • mușchii diafragmei
  • mușchii intercostali dintre coaste
  • mușchii abdomenului și, uneori, chiar mușchii din gât.

Diafragma este un mușchi care este bombat în partea de sus și se află sub plămâni. Acesta are cel mai important rol în respirație. Când se contractă, se deplasează în jos, permițând mai mult spațiu în cavitatea toracică și mărind capacitatea de expansiune a plămânilor. Pe măsură ce volumul cavității toracice crește, presiunea din interior scade, aspirând aerul prin nas sau gură și coborând în plămâni.

Pe măsură ce diafragma se relaxează și revine în poziția de repaus, volumul plămânilor scade, deoarece presiunea din interiorul cavității toracice crește, iar plămânii expulzează aerul. Plămânii sunt ca niște burdufuri – pe măsură ce se dilată, aspiră aer pentru oxigen. Pe măsură ce se comprimă, deșeurile de dioxid de carbon schimbate sunt împinse înapoi în afară în timpul expirației. Atunci când aerul intră pe nas sau pe gură, acesta se deplasează în trahee. După aceasta, ajunge la o secțiune numită carina. La nivelul carinei, traheea se împarte în două, creând două bronhii principale. Una duce la plămânul stâng, iar cealaltă la cel drept.

De acolo, asem*nea ramurilor unui copac, bronhiile asemănătoare unei țevi se împart din nou în bronhii mai mici și apoi în bronhiole și mai mici. Această tubulatură din ce în ce mai mică se termină în cele din urmă în alveole, care sunt mici saci de aer. Aici are loc schimbul de gaze.

Teste de funcție pulmonară

Testele funcției pulmonare verifică cât de bine funcționează plămânii și pot ajuta la investigarea problemelor de respirație. De exemplu, testele pot ajuta la depistarea și diagnosticarea afecțiunilor pulmonare, cum ar fi astmul și BPOC. De asem*nea, acestea pot măsura nivelurile de funcționare, pot monitoriza afecțiunile pulmonare și pot vedea dacă tratamentele funcționează. Câteva exemple de teste ale funcției pulmonare includ:

  • Spirometrie: Acest test măsoară cât de mult și cât de repede pot oamenii să introducă și să elimine aerul din plămâni.
  • Pletismografia: Cunoscut și sub numele de test de volum pulmonar, acesta măsoară cantitatea de aer pe care persoanele o pot reține în plămâni și cât de mult aer rămâne după ce expiră.
  • Testul de difuzie a gazelor:Acest test poate măsura gazele, cum ar fi oxigenul, care se deplasează din plămâni în fluxul sanguin.
  • Testul de efort: Acest test implică de obicei o bicicletă sau o bandă de alergare pentru a investiga modul în care exercițiile fizice afectează funcția pulmonară.

Un medic poate sugera, de asem*nea, unele scanări imagistice pentru a ajuta la diagnosticarea, depistarea și monitorizarea funcției pulmonare.

Alveolele

Alveolele reprezintă punctul final al călătoriei oxigenului din atmosfera exterioară până la nivelul plămânilor. Alveolele sunt saci minusculi de dimensiuni microscopice, fiecare fiind învelit într-o plasă fină de capilare. Suprafața totală a membranei pe care o oferă alveolele este de aproximativ 70 de metri pătrați, adică aproximativ cât o jumătate de teren de tenis. După intermediul plămânilor, organismul preia oxigenul si îl transferă prin fluxul sanguin către celelalte țesuturi ale sale. Sângele care a renunțat la oxigenul său în schimbul dioxidului de carbon din țesuturi trece apoi prin inimă și se deplasează spre plămâni pentru a ajunge la capilarele care înconjoară alveolele.

Alveolele conțin acum o nouă rezervă de oxigen. Acest oxigen trece printr-o membrană, numită membrană alveolocapilară, în fluxul sanguin. În același timp, dioxidul de carbon care s-a acumulat în fluxul sanguin în timpul călătoriilor sale în jurul corpului intră în alveole. De acolo, corpul unei persoane îl expiră înapoi în atmosferă în timpul expirației. Mai simplu spus, pe măsură ce oxigenul intră, dioxidul de carbon iese – un exemplu de proces de schimb de gaze.

Alte funcții ale plămânilor

Respirația este cel mai cunoscut rol al plămânilor, dar aceștia îndeplinesc și alte funcții importante, printre care:

  • Echilibrarea pH-ului: O cantitate prea mare de dioxid de carbon poate cauza acidificarea organismului. Dacă plămânii detectează o creștere a acidității, ei măresc rata de ventilație pentru a expulza mai mult din gazul nedorit, ceea ce ajută la echilibrarea pH.
  • Protejarea organismului: Plămânii ajută la protejarea organismului de substanțele nocive. De exemplu, ei pot secreta imunoglobulină A, care poate preveni infecțiile. În plus, plămânii pot folosi clearanceul mucociliar. Aceasta presupune ca mucusul să rețină agenți patogeni și particule de praf, după care mici proiecții asemănătoare unor fire de păr, cunoscute sub numele de cili, deplasează aceste particule în sus, astfel încât organismul să le poată fie elimina fie prin tuse, fie înghiți și distruge cu ajutorul sistemului digestiv.
  • Vorbire: Fără fluxul de aer, o persoană ar fi incapabilă să vorbească.

Boli respiratorii

Bolile respiratorii pot afecta orice parte a sistemului respirator, de la tractul respirator superior la bronhii și până la alveole. Câteva exemple de afecțiuni care afectează plămânii sunt cele de mai jos. Boli inflamatorii ale plămânilor cuprind:

  • astmul
  • fibroza chistică
  • sindromul de detresă respiratorie acută
  • boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), inclusiv emfizemul și bronșita cronică
  • BPOC rezultă, de obicei, din leziunile pe care fumatul le provoacă plămânilor.

Astmul implică o îngustare și o umflare obstructivă a căilor respiratorii și producerea de mucus în exces. Acest lucru declanșează dificultăți de respirație și respirație șuierătoare. Factorii declanșatori pot include:

  • fumul de tutun și de lemn
  • acarienii din praf
  • poluarea aerului
  • alergeni ai gândacilor
  • mucegai
  • stres
  • infecții
  • unele alimente

Boli pulmonare restrictive

În cazul bolilor pulmonare restrictive căile respiratorii sunt restricționate, astfel încât cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira este redusă, iar inspirația devine mai dificilă. Aceasta poate apărea din următoarele cauze:

  • rigiditatea plămânilor
  • căile respiratorii se umplu de flegmă
  • o problemă a peretelui toracic sau a mușchilor respiratori, de exemplu, ca în cazul fibrozei pulmonare idiopatice
  • curbură a coloanei vertebrale
  • obezitate
  • Infecții ale tractului respirator

Infecțiile pot apărea în orice punct al tractului respirator. Câteva exemple includ:

  • Infecția tractului respirator superior (URTI): Cea mai frecventă URTI este răceala obișnuită. Altele includ laringita, faringita și amigdalita.
  • Infecția tractului respirator inferior (ITI): Cel mai frecvent tip este infecția bacteriană, în special pneumonia bacteriană. Alte cauze ale ITRS includ viruși și ciuperci.

Aceste tipuri de infecții pot dezvolta complicații, inclusiv abcese pulmonare și răspândirea infecției în cavitatea pleurală.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar apare atunci când celulele din plămâni se divid în mod necontrolat. Acest lucru poate provoca creșterea tumorilor, ceea ce poate reduce capacitatea unei persoane de a respira. Dovezile arată că acesta este al treilea cel mai frecvent cancer și principala cauză de deces legat de cancer . Fumatul este cea mai frecventă cauză a cancerului pulmonar, dar alți factori de risc pot include un istoric familial al bolii și expunerea la radiații sau la anumite substanțe chimice.

Bolile cavității pleurale

Cavitatea pleurală este spațiul dintre membrana pleurală interioară și cea exterioară, care învelesc exteriorul plămânilor. Revărsarea pleurală descrie o acumulare de lichid în cavitatea pleurală. Aceasta rezultă întotdeauna din alte afecțiuni, cum ar fi :

  • cancerul
  • insuficiența cardiacă congestivă
  • ciroza hepatică

Un plămân prăbușit, cunoscut și sub numele de pneumotorax, apare atunci când aerul pătrunde în spațiul dintre peretele toracic și plămân, numit spațiu pleural. Acest lucru poate comprima plămânii și, atunci când este grav, îi face să se prăbușească precum un balon.

Boala vasculară pulmonară

Bolile vasculare pulmonare afectează vasele care transportă sângele prin plămâni. Exemplele pot include:

  • Embolia arterei pulmonare: Un cheag de sânge se formează în altă parte a corpului și se deplasează în fluxul sanguin până la inimă și apoi la plămâni, unde se depune. Acest lucru poate duce la moarte subită. Mai rar, o embolie poate consta în grăsime, lichid amniotic sau aer.
  • Hipertensiunea arterială pulmonară: O presiune crescută se poate acumula în arterele pulmonare. Uneori, motivele pentru aceasta sunt neclare.
  • Edem pulmonar: Acesta apare atunci când lichidul se scurge din capilare în spațiile de aer din interiorul alveolelor. Se întâmplă cel mai adesea din cauza insuficienței cardiace congestive.

Sfaturi utile pentru o bună sănătate a plămânilor

Unele modalități de a menține plămânii sănătoși includ:

  • Nu fumați: Fumatul de tutun, inclusiv fumatul pasiv, poate duce la cancer pulmonar și BPOC, inclusiv bronșită cronică și emfizem. În timp, provoacă o îngustare a căilor respiratorii, inflamarea plămânilor și deteriorarea țesuturilor.
  • Preveniți infecțiile: Modalitățile de prevenire a răspândirii infecțiilor respiratorii includ spălatul pe mâini, evitarea aglomerației în sezonul gripal și consultarea medicului de specialitate.
  • Faceți exerciții fizice: Exercițiile aerobice îmbunătățesc capacitatea pulmonară, iar menținerea în formă poate îndepărta alte boli care ar putea afecta plămânii.
  • Controale regulate: Controalele medicale regulate, chiar și atunci când vă simțiți bine, pot detecta problemele în stadii incipiente, când este mai ușor să le tratați.
  • Evitarea expunerii la poluanți: Substanțele chimice din grădină sau din casă pot afecta plămânii. Ținând cont de acest lucru, purtați o mască dacă folosiți substanțe chimice puternice. În plus, radonul este o substanță chimică naturală care are asocieri cu decese din cauza cancerului pulmonar.
  • Controlați umiditatea: Mențineți umiditatea din interior la un nivel acceptabil prin utilizarea ventilatoarelor și a gurilor de aerisire. O persoană ar trebui, de asem*nea, să urmărească să mențină suprafețele umede curate și uscate ori de câte ori este posibil și să păstreze casa ventilată cu aer proaspăt extern.
Plămânii – funcția si structura lor - Optim Sano (2024)
Top Articles
Galaxy Watch5 Pro 45mm Bluetooth | Samsung DE
Apple debuts iPhone 16 Pro and iPhone 16 Pro Max
Jackerman Mothers Warmth Part 3
Phcs Medishare Provider Portal
Alan Miller Jewelers Oregon Ohio
Craigslist Phoenix Cars By Owner Only
Florida (FL) Powerball - Winning Numbers & Results
Tcu Jaggaer
Oscar Nominated Brings Winning Profile to the Kentucky Turf Cup
Chris Hipkins Fue Juramentado Como El Nuevo Primer Ministro De...
Nonne's Italian Restaurant And Sports Bar Port Orange Photos
U/Apprenhensive_You8924
Walmart Windshield Wiper Blades
Nashville Predators Wiki
Dutch Bros San Angelo Tx
Kitty Piggy Ssbbw
91 East Freeway Accident Today 2022
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
97226 Zip Code
Aaa Saugus Ma Appointment
Craigslist Prescott Az Free Stuff
Tu Pulga Online Utah
SuperPay.Me Review 2023 | Legitimate and user-friendly
Little Rock Skipthegames
27 Modern Dining Room Ideas You'll Want to Try ASAP
Catchvideo Chrome Extension
2015 Kia Soul Serpentine Belt Diagram
HP PARTSURFER - spare part search portal
Insidious 5 Showtimes Near Cinemark Southland Center And Xd
R/Mp5
Shauna's Art Studio Laurel Mississippi
3473372961
What does wym mean?
6465319333
Kaiju Paradise Crafting Recipes
Metra Union Pacific West Schedule
Texters Wish You Were Here
W B Crumel Funeral Home Obituaries
Oreillys Federal And Evans
Wattengel Funeral Home Meadow Drive
Myanswers Com Abc Resources
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Promo Code Blackout Bingo 2023
How I Passed the AZ-900 Microsoft Azure Fundamentals Exam
Content Page
Craigslist Woodward
Scythe Banned Combos
Xre 00251
Bellelement.com Review: Real Store or A Scam? Read This
Fallout 76 Fox Locations
Grace Charis Shagmag
Southwind Village, Southend Village, Southwood Village, Supervision Of Alcohol Sales In Church And Village Halls
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 5633

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.